Przepyszny rosołek warzywny z rybnymi pulpecikami. Polecam na niedzielny obiad.
Składniki
- Włoszczyzna
- 200 g wędzonego dorsza
- jajko
- papryka czerwona
- oliwa z oliwek
- cebula
- bułka tarta
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego
- pęczek natki pietruszki
- pęczek koperku
- 3/4 szklanki ryżu (u mnie jaśminowy)
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Paprykę tniemy na paski skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy do
miękkości ,studzimy. Dorsza obieramy ,oddzielamy ości. Dorsza ,cebulę i
paprykę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (najmniejsze oczka)
,dodajemy surowe jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i
doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Obtaczamy w bułce tartej i
smażymy na złoto.
Warzywa obieramy ,kroimy i smażymy na oliwie. Zalewamy wodą (1,5
l),wsypujemy łyżeczkę soli ,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
Gotujemy do miękkości jarzyn. Ryż gotujemy bez soli ,osączamy i dodajemy
wraz z pulpecikami i posiekanym koperkiem i natką do rosołu. Całość
gotujemy jeszcze 5 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz