sobota, 28 czerwca 2014

Rosół warzywny z rybnymi pulpecikami

Przepyszny rosołek warzywny z rybnymi pulpecikami. Polecam na niedzielny obiad.

















Składniki

  • Włoszczyzna
  • 200 g wędzonego dorsza
  • jajko
  • papryka czerwona
  • oliwa z oliwek
  • cebula
  • bułka tarta
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • pęczek natki pietruszki
  • pęczek koperku
  • 3/4 szklanki ryżu (u mnie jaśminowy)
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Paprykę tniemy na paski skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy do miękkości ,studzimy. Dorsza obieramy ,oddzielamy ości. Dorsza ,cebulę i paprykę przepuszczamy przez maszynkę do mięsa (najmniejsze oczka) ,dodajemy surowe jajko. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoto.
    Warzywa obieramy ,kroimy i smażymy na oliwie. Zalewamy wodą (1,5 l),wsypujemy łyżeczkę soli ,dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Gotujemy do miękkości jarzyn. Ryż gotujemy bez soli ,osączamy i dodajemy wraz z pulpecikami i posiekanym koperkiem i natką do rosołu. Całość gotujemy jeszcze 5 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz