sobota, 14 czerwca 2014

Rosół drobiowy

Jak to w niedzielę bywa ,na obiad rosół.
















Składniki

  • porcja rosołowa
  • udko
  • 200 g żołądków drobiowych
  • mała cebula
  • 2 marchewki
  • pietruszka
  • mały seler
  • 3 liście laurowe
  • kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
  • po łyżce suszonego lubczyku i tymianku
  • Maggi
  • makaron nitki
  • natka pietruszki
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Porcję rosołową ,udko i żołądki umyłem ,przełożyłem do garnka i zlałem zimną wodą. Dodałem dwie łyżeczki soli ,zagotowałem i zebrałem szumowiny. Warzywa obrałem ,dodałem do zupy razem z opaloną na ogniu cebulą ,listkami laurowymi ,zielem angielskim ,lubczykiem ,tymiankiem i kilkoma ziarenkami czarnego pieprzu. Gotowałem przez 2 godziny na małym ogniu. Po tym czasie wyjąłem z zupy warzywa i mięso ,rosół przecedziłem przez sito ,doprawiłem do smaku solą ,pieprzem oraz przyprawą Maggi. Podałem z makaronem nitki .marchewką i posiekaną natką pietruszki.

3 komentarze:

  1. Domowy rosół z makaronem .. klasyka nieprzemijająca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. iloma litrami wody zalac taka porcje? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak aby woda przykryła mięso. W trakcie można dolewać po trochu zimnej wody. Pozdrawiam ;)

      Usuń