Przełamanie stereotypu ,równie pyszne.
Składniki
- średnia kapusta
- 700 g mielonej wieprzowiny
- marchew
- 150-200 g kaszy gryczanej
- marchew
- cebula
- kilka ząbków czosnku
- koper
- 2 jajka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- łyżka musztardy dijon
- szklanka bulionu warzywnego
- Sos:
- 100 g margaryny
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- litr bulionu warzywnego
- 100 ml śmietany
- sól ,pieprz ,cukier
Przygotowanie
Kapustę sparzyłem ,ostudziłem i oddzieliłem liście. Zgrubienia z liści ściąłem.
Kaszę ugotowałem w osolonym wrzątku ,razem z listkiem laurowym i zielem
angielskim. Na koniec wyjąłem liść laurowy i ziele angielskie. Kaszę
opłukałem zimną wodą ,osączyłem i ostudziłem. Przełożyłem do miski.
Mięso zmieliłem razem z cebulą ,czosnkiem ,marchewką i koperkiem. Masę
przełożyłem do miski z kaszą ,dodałem jajka ,musztardę ,doprawiłem solą i
dużą ilością pieprzu ,dokładnie wyrobiłem. Na każdy liść wyłożyłem
farsz ,zwinąłem w rulony ,po czym oba końce wcisnąłem do środka.
Brytfankę wyłożyłem liśćmi z kapusty ,na nie wyłożyłem gołąbki zalałem
bulionem warzywnym ,zakryłem pozostałymi liśćmi ,wstawiłem do piekarnika
rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i piekłem przez godzinę.
Podałem z sosem pomidorowym.
Z margaryny i mąki sporządziłem zasmażkę. Dodałem koncentrat pomidorowy
,rozprowadziłem z bulionem ,zagotowałem. Dodałem śmietanę i przyprawić
do smaku solą ,pieprzem i cukrem.
Mniam ! Jak u Ciebie pysznie !
OdpowiedzUsuń