Jak to w niedzielę bywa ,na obiad rosół.
Składniki
- porcja rosołowa
- udko
- 200 g żołądków drobiowych
- mała cebula
- 2 marchewki
- pietruszka
- mały seler
- 3 liście laurowe
- kilka ziaren ziela angielskiego i czarnego pieprzu
- po łyżce suszonego lubczyku i tymianku
- Maggi
- makaron nitki
- natka pietruszki
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Porcję rosołową ,udko i żołądki umyłem ,przełożyłem do garnka i
zlałem zimną wodą. Dodałem dwie łyżeczki soli ,zagotowałem i zebrałem
szumowiny. Warzywa obrałem ,dodałem do zupy razem z opaloną na ogniu
cebulą ,listkami laurowymi ,zielem angielskim ,lubczykiem ,tymiankiem i
kilkoma ziarenkami czarnego pieprzu. Gotowałem przez 2 godziny na małym
ogniu. Po tym czasie wyjąłem z zupy warzywa i mięso ,rosół przecedziłem
przez sito ,doprawiłem do smaku solą ,pieprzem oraz przyprawą Maggi.
Podałem z makaronem nitki .marchewką i posiekaną natką pietruszki.
Domowy rosół z makaronem .. klasyka nieprzemijająca :)
OdpowiedzUsuńiloma litrami wody zalac taka porcje? :)
OdpowiedzUsuńTak aby woda przykryła mięso. W trakcie można dolewać po trochu zimnej wody. Pozdrawiam ;)
Usuń