Drobiowe kotlety mielone z odrobiną owocowego nadzienia.
Składniki
- 2 duże nogi z kurczaka
- jajko
- marmolada z żurawiny
- 4 kromki chleba orkiszowego bez skórki
- zioła prowansalskie
- jajko
- cebula różowa
- sos sojowy
- sól ,pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
PrzygotowanieMięso myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem i oddzielamy od 
kości ,usuwając również skórę. Mięso wraz z chlebem orkiszowym i cebulą 
mielimy w maszynce do mięsa. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,ziołami
 oraz sosem sojowym. Całość mieszamy z jajkiem ( w razie potrzeby 
zagęszczamy bułką tartą) na jednolitą masę. Dzielimy wszystko na osiem 
porcji ,formujemy kotlety (spłaszczamy). Na środek czterech porcji 
kładziemy łyżeczkę żurawinowej marmolady ,przykrywamy pozostałymi 
czterema uformowanymi kotletami ,zlepiamy i obtaczamy w bułce tartej. 
Smażymy na rozgrzanym oleju ,na rumiano z obu stron.
 
uwielbiam dodawać żurawinę do mięsa :) pyszne te kotlety Ci na pewno wyszły :)
OdpowiedzUsuń