czwartek, 19 czerwca 2014

Zupa krem z zielonego groszku

Polecam ,póki czas na świeży zielony groszek.



















Składniki

  • 500 g świeżego groszku
  • 2 marchewki
  • por
  • seler
  • łyżka masła
  • 800 ml bulionu warzywnego
  • drobny makaron
  • gęsta śmietana
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Groszek ,kroimy marchew (jedną w całości) ,seler ,pora i podsmażamy na maśle ,zalewamy bulionem ,gotujemy ok. 30 min. Ostudzamy i miksujemy blenderem. Wsypujemy posiekany koperek i ponownie blendujemy. Do zupy wsypujemy drobny makaron ,pokrojoną w kostkę marchew i gotujemy ,ciągle mieszając , do miękkości makaronu. Doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podajemy z gęstą śmietaną.

1 komentarz: