Polecam ,póki czas na świeży zielony groszek.
Składniki
- 500 g świeżego groszku
- 2 marchewki
- por
- seler
- łyżka masła
- 800 ml bulionu warzywnego
- drobny makaron
- gęsta śmietana
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Groszek ,kroimy marchew (jedną w całości) ,seler ,pora i
podsmażamy na maśle ,zalewamy bulionem ,gotujemy ok. 30 min. Ostudzamy i
miksujemy blenderem. Wsypujemy posiekany koperek i ponownie blendujemy.
Do zupy wsypujemy drobny makaron ,pokrojoną w kostkę marchew i gotujemy
,ciągle mieszając , do miękkości makaronu. Doprawiamy do smaku solą i
świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Podajemy z gęstą śmietaną.
Pyszna, wiosenna zupka :)
OdpowiedzUsuń