Delikatny smak kalafiora połączony z mięsem mielonym w aromatycznym
sosie pomidorowym ,jest idealnym daniem na upalne dni.
Składniki
- średniej wielkości kalafior
- 350-400 g mielonej łopatki wieprzowej
- 2 jajka
- bułka tarta
- 60 ml bulionu warzywnego
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka koperku
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki
- Na sos:
- 3 pomidory malinowe
- papryczka chilli
- cebula
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Kalafiora oczyściłem z liści , opłukałem w wodzie z dodatkiem
niewielkiej ilości octu. Obgotowałem 10 minut w osolonej wodzie. Po
wyjęciu ostudziłem , wyciąłem kilka różyczek ze środka. Mięso wyrobiłem
na jednolitą masę z jajkami , bułką tartą , posiekanym koperkiem ,
posiekanym czosnkiem oraz przyprawami.
Farszem wypełniłem przestrzenie między różyczkami od spodu oraz środek
po wcześniej wyciętych różyczkach. Część , niewielką farszu odłożyłem.
Tak przygotowanego kalafiora ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i
wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C . Piekłem
ok. 15 minut polewając bulionem.
Pomidory po sparzeniu obrałem ze skórki , pokroiłem. Dodałem drobno
posiekaną cebulę i niewielką papryczkę chilli. Sos dusiłem ok.. 10
minut , potem zredukowałem aż zgęstniał.
Kalafior obłożyłem odłożonym farszem , sosem pomidorowym i piekłem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C , polewając sosem.
u mnie króluje kalafior z wody :) ot tak zdrowo i dietetycznie :)
OdpowiedzUsuń