wtorek, 17 czerwca 2014

Zapiekany kalafior w sosie pomidorowym

Delikatny smak kalafiora połączony z mięsem mielonym w aromatycznym sosie pomidorowym ,jest idealnym daniem na upalne dni.

















Składniki

  • średniej wielkości kalafior
  • 350-400 g mielonej łopatki wieprzowej
  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • 60 ml bulionu warzywnego
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka koperku
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • Na sos:
  • 3 pomidory malinowe
  • papryczka chilli
  • cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

      Kalafiora oczyściłem z liści , opłukałem w wodzie z dodatkiem niewielkiej ilości octu. Obgotowałem 10 minut w osolonej wodzie. Po wyjęciu ostudziłem , wyciąłem kilka różyczek ze środka. Mięso wyrobiłem na jednolitą masę z jajkami , bułką tartą , posiekanym koperkiem , posiekanym czosnkiem oraz przyprawami.
    Farszem wypełniłem przestrzenie między różyczkami od spodu oraz środek po wcześniej wyciętych różyczkach. Część , niewielką farszu odłożyłem.
    Tak przygotowanego kalafiora ułożyłem w naczyniu żaroodpornym i wstawiłem do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni C . Piekłem ok. 15 minut polewając bulionem.
    Pomidory po sparzeniu obrałem ze skórki , pokroiłem. Dodałem drobno posiekaną cebulę i niewielką papryczkę chilli. Sos dusiłem ok.. 10 minut , potem zredukowałem aż zgęstniał.
    Kalafior obłożyłem odłożonym farszem , sosem pomidorowym i piekłem ok. 40 minut w temperaturze 180 stopni C , polewając sosem.

1 komentarz:

  1. u mnie króluje kalafior z wody :) ot tak zdrowo i dietetycznie :)

    OdpowiedzUsuń