Drobiowe kotlety mielone z odrobiną owocowego nadzienia.
Składniki
- 2 duże nogi z kurczaka
- jajko
- marmolada z żurawiny
- 4 kromki chleba orkiszowego bez skórki
- zioła prowansalskie
- jajko
- cebula różowa
- sos sojowy
- sól ,pieprz
- bułka tarta
- olej do smażenia
Przygotowanie
Mięso myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem i oddzielamy od
kości ,usuwając również skórę. Mięso wraz z chlebem orkiszowym i cebulą
mielimy w maszynce do mięsa. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,ziołami
oraz sosem sojowym. Całość mieszamy z jajkiem ( w razie potrzeby
zagęszczamy bułką tartą) na jednolitą masę. Dzielimy wszystko na osiem
porcji ,formujemy kotlety (spłaszczamy). Na środek czterech porcji
kładziemy łyżeczkę żurawinowej marmolady ,przykrywamy pozostałymi
czterema uformowanymi kotletami ,zlepiamy i obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym oleju ,na rumiano z obu stron.
uwielbiam dodawać żurawinę do mięsa :) pyszne te kotlety Ci na pewno wyszły :)
OdpowiedzUsuń