wtorek, 17 czerwca 2014

Kotlety mielone z żurawiną

Drobiowe kotlety mielone z odrobiną owocowego nadzienia.



















Składniki

  • 2 duże nogi z kurczaka
  • jajko
  • marmolada z żurawiny
  • 4 kromki chleba orkiszowego bez skórki
  • zioła prowansalskie
  • jajko
  • cebula różowa
  • sos sojowy
  • sól ,pieprz
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

    Przygotowanie

    Mięso myjemy ,osuszamy papierowym ręcznikiem i oddzielamy od kości ,usuwając również skórę. Mięso wraz z chlebem orkiszowym i cebulą mielimy w maszynce do mięsa. Do smaku doprawiamy solą ,pieprzem ,ziołami oraz sosem sojowym. Całość mieszamy z jajkiem ( w razie potrzeby zagęszczamy bułką tartą) na jednolitą masę. Dzielimy wszystko na osiem porcji ,formujemy kotlety (spłaszczamy). Na środek czterech porcji kładziemy łyżeczkę żurawinowej marmolady ,przykrywamy pozostałymi czterema uformowanymi kotletami ,zlepiamy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju ,na rumiano z obu stron.

1 komentarz:

  1. uwielbiam dodawać żurawinę do mięsa :) pyszne te kotlety Ci na pewno wyszły :)

    OdpowiedzUsuń