Jabłkowy bochenek
Składniki
- 1/2 kg kwaśnych jabłek
- 3 łyżki soku z cytryny
- 100 g cukru
- 100 g rodzynek
- 125 ml rumu
- 100 g orzechów laskowych
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 1 łyżka kakao
- 1/2 opakowania proszku do pieczenia
- 250 g mąki
Przygotowanie
Jabłka obieramy , kroimy na ćwiartki , usuwamy nasiona i kroimy w cienkie plasterki.
Skrapiamy sokiem z cytryny , mieszamy z cukrem. Odstawiamy co najmniej na 1 godz.
Rodzynki zalewamy rumem. Po 20 min mieszamy z całymi orzechami laskowymi
, przyprawą korzenną , kakao , proszek do pieczenia i mąką. Drewnianą
łyżką łączymy masę z jabłkami .
Przekładamy do dobrze natłuszczonej i posypanej mąką keksowej o pojemności ok. 1 litra.
Pieczemy 1 godz. 20 min w temp. 190 stopni C.
Po 50 min przykrywamy folią aluminiową. Studzimy 20 min w formie , wyjmujemy i
studzimy 20 min całkowicie na kratce.
pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń