piątek, 27 czerwca 2014

Jabłkowy bochenek



















Składniki

  • 1/2 kg kwaśnych jabłek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 100 g cukru
  • 100 g rodzynek
  • 125 ml rumu
  • 100 g orzechów laskowych
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżka kakao
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia
  • 250 g mąki

    Przygotowanie

      Jabłka obieramy , kroimy na ćwiartki , usuwamy nasiona i kroimy w cienkie plasterki.
    Skrapiamy sokiem z cytryny , mieszamy z cukrem. Odstawiamy co najmniej na 1 godz.
    Rodzynki zalewamy rumem. Po 20 min mieszamy z całymi orzechami laskowymi , przyprawą korzenną , kakao , proszek do pieczenia i mąką. Drewnianą łyżką łączymy masę z jabłkami .
    Przekładamy do dobrze natłuszczonej i posypanej mąką keksowej o pojemności ok. 1 litra.
    Pieczemy 1 godz. 20 min w temp. 190 stopni C.
    Po 50 min przykrywamy folią aluminiową. Studzimy 20 min w formie , wyjmujemy i
    studzimy 20 min całkowicie na kratce.

2 komentarze: