Galaretka z nektarynki z miętową bitą śmietaną
Składniki
- 1 nektarynka
- sok z cytryny
- 50 ml białego wina
- 2 łyżeczki żelatyny
- 50 ml wody
- śmietana 30 % 200 ml
- 2 łyżki cukru
- 50 ml syropu miętowego
Przygotowanie
Nektarynkę obieramy,kroimy na kawałki i wrzucamy do rondla.
Dodajemy 50 ml wody,białe wino,cukier i sok z cytryny,zagotowujemy. Gdy
nektarynka będzie już miękka,blendujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej
wodzie,dokładnie łączymy z powstałym nektarem. Przelewamy do
salaterek,odstawiamy do zestalenia.
Śmietanę ubijamy ze szczyptą cukru i syropem miętowym,nakładamy na zastygniętą galaretkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz