piątek, 27 czerwca 2014

Galaretka z nektarynki z miętową bitą śmietaną

















Składniki

  • 1 nektarynka
  • sok z cytryny
  • 50 ml białego wina
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml wody
  • śmietana 30 % 200 ml
  • 2 łyżki cukru
  • 50 ml syropu miętowego

    Przygotowanie

    Nektarynkę obieramy,kroimy na kawałki i wrzucamy do rondla. Dodajemy 50 ml wody,białe wino,cukier i sok z cytryny,zagotowujemy. Gdy nektarynka będzie już miękka,blendujemy. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie,dokładnie łączymy z powstałym nektarem. Przelewamy do salaterek,odstawiamy do zestalenia.
    Śmietanę ubijamy ze szczyptą cukru i syropem miętowym,nakładamy na zastygniętą galaretkę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz