środa, 12 marca 2014

Żeberka w śmietanie

















Składniki

  • 500 g żeberek
  • 10 g smalcu
  • 100 ml śmietanki 30 %
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie
  • oregano
  • słodka papryka w proszku
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Żeberka pokroiłem na paski (wg kości) ,włożyłem do miski wymieszałem z przyprawami (sól ,pieprz ,oregano ,papryka słodka wg uznania). Odstawiłem do lodówki na 2 godziny.
    W rondelku rozgrzałem smalec ,podsmażyłem żeberka z każdej strony ,zmniejszyłem płomień i wlałem 1/2 szklanki wody. Dusiłem pod przykryciem ok. 30 min.
    Cebule i czosnek posiekałem ,dodałem do żeberek. Dusiłem 10 min.
    Mięso wyciągnąłem ,dodałem śmietankę ,gotowałem do zgęstnienia ,p[o czym dodałem mięso i dusiłem jeszcze 5 min.

2 komentarze:

  1. Super na obiadek :)
    Fajny blog więc nominuję Cię do Liebster Blog Award szczegóły: http://gogusiowo.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo ;) Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń