Żeberka w śmietanie
Składniki
- 500 g żeberek
- 10 g smalcu
- 100 ml śmietanki 30 %
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie
- oregano
- słodka papryka w proszku
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Żeberka pokroiłem na paski (wg kości) ,włożyłem do miski
wymieszałem z przyprawami (sól ,pieprz ,oregano ,papryka słodka wg
uznania). Odstawiłem do lodówki na 2 godziny.
W rondelku rozgrzałem smalec ,podsmażyłem żeberka z każdej strony
,zmniejszyłem płomień i wlałem 1/2 szklanki wody. Dusiłem pod
przykryciem ok. 30 min.
Cebule i czosnek posiekałem ,dodałem do żeberek. Dusiłem 10 min.
Mięso wyciągnąłem ,dodałem śmietankę ,gotowałem do zgęstnienia ,p[o czym dodałem mięso i dusiłem jeszcze 5 min.
Super na obiadek :)
OdpowiedzUsuńFajny blog więc nominuję Cię do Liebster Blog Award szczegóły: http://gogusiowo.blogspot.com/2014/03/nominacja-do-liebster-blog-award.html
Pozdrawiam:)
Dziękuję bardzo ;) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuń