środa, 12 marca 2014

Matiesy w sosie śmietanowym


















 

 

 

Składniki

  • 8 filetów śledziowych
  • 2 cebule
  • 2 jabłka (winne)
  • 100 gram korniszonów
  • 300 ml śmietany 12%
  • 150 ml śmietany 30%
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżki ziaren zielonego marynowanego pieprzu
  • łyżka tartego chrzanu
  • cukier
  • 2 liście laurowe

    Przygotowanie

    Filety namoczyłem w wodzie na 12 godzin ,od czasu do czasu zmieniałem wodę.
    Cebule pokroiłem w cienkie krążki ,jabłka w kawałki ,korniszony w plasterki.
    Obie śmietany wymieszałem z chrzanem ,sokiem z cytryny i ziarenkami pieprzu.Doprawiłem do smaku cukrem.
    Śledzie osączyłem z wody ,pokroiłem na kawałki (dowolne).
    W słoiku wymieszałem sos ze śledziami ,listkami laurowymi i wstawiłem do lodówki na 3 dni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz