Matiesy w sosie śmietanowym
Składniki
- 8 filetów śledziowych
- 2 cebule
- 2 jabłka (winne)
- 100 gram korniszonów
- 300 ml śmietany 12%
- 150 ml śmietany 30%
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżki ziaren zielonego marynowanego pieprzu
- łyżka tartego chrzanu
- cukier
- 2 liście laurowe
Przygotowanie
Filety namoczyłem w wodzie na 12 godzin ,od czasu do czasu zmieniałem wodę.
Cebule pokroiłem w cienkie krążki ,jabłka w kawałki ,korniszony w plasterki.
Obie śmietany wymieszałem z chrzanem ,sokiem z cytryny i ziarenkami pieprzu.Doprawiłem do smaku cukrem.
Śledzie osączyłem z wody ,pokroiłem na kawałki (dowolne).
W słoiku wymieszałem sos ze śledziami ,listkami laurowymi i wstawiłem do lodówki na 3 dni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz