Karotki w sosie śmietanowo-musztardowym
Składniki
- 600 g karotek (mogą być z puszki)
- 2 łyżki masła klarowanego
- 200 ml bulionu warzywnego
- pęczek szczypiorku
- 150 ml śmietany 18%
- 2 łyżki musztardy sarepskiej
- sól ,pieprz
Przygotowanie
Karotki osączyłem z zalewy (świeże ,oczyścić).
Masło rozpuściłem w rondelku ,włożyłem karotki i dusiłem 4 min ,doprawiłem solą i pieprzem.
Wlałem bulion i dusiłem7 min (świeże 15 min) na małym ogniu. Szczypiorek posiekałem.
Marchewki wyjąłem z bulionu ,a bulion zabieliłem śmietaną. Po chwili dodałem musztardę.
Sos ,zagotowałem ,doprawiłem pieprzem ,dodałem szczypiorek. Wymieszałem z marchewkami.
Podałem ciepłe do obiadu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz