czwartek, 13 marca 2014

Karotki w sosie śmietanowo-musztardowym


















Składniki

  • 600 g karotek (mogą być z puszki)
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • pęczek szczypiorku
  • 150 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki musztardy sarepskiej
  • sól ,pieprz

    Przygotowanie

    Karotki osączyłem z zalewy (świeże ,oczyścić).
    Masło rozpuściłem w rondelku ,włożyłem karotki i dusiłem 4 min ,doprawiłem solą i pieprzem.
    Wlałem bulion i dusiłem7 min (świeże 15 min) na małym ogniu. Szczypiorek posiekałem.
    Marchewki wyjąłem z bulionu ,a bulion zabieliłem śmietaną. Po chwili dodałem musztardę.
    Sos ,zagotowałem ,doprawiłem pieprzem ,dodałem szczypiorek. Wymieszałem z marchewkami.
    Podałem ciepłe do obiadu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz