sobota, 2 listopada 2024

Filet z kurczaka gotowany w mleku

 Pyszne, soczyste i delikatne mięso gotowane w mleku, nie tylko dla tych, którzy są na diecie. Prosto, szybko i smacznie. Polecam Arek Gie

 


 

 

 

 

 

 

Składniki:
 

 

 

 

4 filety z kurczaka
600 ml mleka
1 główka czosnku
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Filety z kurczaka oczyszczamy, nakłuwamy, oprószamy solą i pieprzem.
 

Do mleka dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Wkładamy mięso i wstawiamy do lodówki na 24 godziny.
 

Następnie całość przekładamy do garnka, zagotowujemy i wyłączamy palnik. Zostawiamy na około 20 minut pod przykryciem.
 

Tak przygotowane mięso można podać z ziemniakami z wody lub kluskami śląskimi w towarzystwie pieczarek duszonych w śmietanie. 



1 komentarz:

  1. A tego jednak nie na razie zrobimy, póki wątroba jako tako działa :-DD Na razie porywamy "towarzystwo"!

    OdpowiedzUsuń