Nic tak nie kojarzy się z naszą polską jesienią, jak dynia. Ten cudowny, rozgrzewający krem z dodatkiem curry zachwyci każdego konesera tego warzywa. Na zdjęciu możecie zauważyć, że dla ozdoby dodałem owoc granatu. Z czystej ciekawości spróbowałem takiego połączenia, który przypadł mi do gustu. Bardzo przypadł, że aż polecę Wam skosztować
Arek Gie
Składniki:
1 kg miąższu dyni piżmowej
1 pęczek włoszczyzny
3 ząbki czosnku
1 łyżka przyprawy curry
1 łyżeczka suszonego estragonu
1 łyżeczka suszonego tymianku
1 szklanka kwaśnej śmietany 18%
sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa z włoszczyzny obieramy, kroimy na drobne kawałki, wrzucamy do garnka.
Miąższ dyni kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw i zalewamy zimną wodą (tak by zakryła warzywa).
Garnek wstawiamy na włączony palnik, zagotowujemy warzywa i zmniejszamy płomień. Gotujemy na średnim ogniu około 40 minut. Podczas gotowania dodajemy przyprawy- curry, estragon i tymianek, a pod koniec gotowania rozgniecione nożem, ząbki czosnku. Zupę studzimy, po czym blendujemy na gładko i przecieramy przez drobne sito.
Do kremu dodajemy śmietanę, dokładnie łączymy i wstawiamy na płomień w celu podgrzania.
Całość oprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz