piątek, 1 listopada 2024

Filety z kurczaka w cieście

 Może kotlety rewelacyjnie nie wyglądają, a z całą pewnością znajdzie się ktoś, kto będzie miał dziwne porównania, ale to już jego problem. No nic nie poradzę, że ktoś ma sieczkę w głowie. Wracając do przepisu...
To danie dla mega zabieganych, chcących zjeść coś konkretnego i szybkiego w przygotowaniu. Nie ukrywam, że był to eksperyment, który powiódł się sukcesem i to jeszcze jakim. Soczyste mięso, miękka panierka z ciasta i dodatki np. ziemniaki i surówka. To wszystko można przygotować do 25 minut (nie licząc marynowania, bo to samo się robi). Przepis godny polecenia
Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

4 filety z kurczaka
4 jajka
3 łyżki przyprawy do kurczaka
3 łyżki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
3 ząbki czosnku
1 litr oleju do głębokiego smażenia

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Filety z kurczaka oczyszczamy, wycinamy nadmiar mięsa (w taki sposób, by filety były jednakowej grubości). Nakłuwaczem zmiękczamy mięso.
 

Jajka, przyprawę, mąki i przeciśnięty przez praskę czosnek, wyrabiamy na jednolitą masę.
 

Do masy mączno-jajecznej przekładamy mięso i marynujemy 24 godziny.
 

Uprzednio przygotowane mięso, smażymy na rozgrzanym, głębokim tłuszczu. Przy pomocy wykałaczki sprawdzamy czy mięso jest już gotowe (jak bez problemu można wbić w smażone kotlety, to znaczy, że już jest gotowe).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz