środa, 16 października 2024

Surówka z kapusty pekińskiej i ogórka

 Po cóż się rozpisywać nad tejstowością i prędkością jej przygotowania? No, po cóż?!? Surówka jest taka, jaką każdy widzi i bierze, ale z umiarem! Uwaga! Szybko się kończy, więc Arek Gie poleca zrobić podwójną porcję.
Na dziś tyle i aż tyle. Ja się pakuję i jadę łapać oddech!









Składniki:
 

 

 

 

1 mała kapusta pekińska
3 średniej wielkości ogórki konserwowe
1 mała puszka kukurydzy
1 mała czerwona papryka
1 łyżka gęstej śmietany 18%
1 łyżka majonezu
2 łyżki zalewy z ogórków
2 łyżki posiekanej natki pietruszki.
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Kapustę drobno szatkujemy.
 

Ogórki ścieramy na tarce o dużych oczkach.
 

Paprykę drobno kroimy.
 

Kukurydzę osączamy z zalewy.
 

Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski, mieszamy łącząc ze śmietaną, majonezem i zalewą. 

Do smaku doprawiamy solą oraz pieprzem. Schładzamy przed podaniem.




2 komentarze:

  1. U mnie taka sałatka nosi nazwę "Rączka Zuni", bo mała Zuzka sama ją zrobiła (co ino ogórek był świeży). Nie wiem, dokąd jedziesz, Arkadiuszu Gie, ale życzę odetchnięcia pełną piersią :-D

    OdpowiedzUsuń