sobota, 8 czerwca 2024

Soczyste kotlety mielone

 Pyszne i soczyste kotlety mielone? Nic prostszego! Łapcie przepis
Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

1 kg mielonej łopatki wieprzowej
200 g kwaśnego jabłka
1 bułka poznańska
1 litr mleka
1 łyżka musztardy sarepskiej
6-7 łyżek bułki tartej
200 g smalcu wieprzowego
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do mięsa.
 

Bułkę namaczamy w mleku, dobrze odciskamy, razem z musztardą wrzucamy do mięsa.
 

Masę dokładnie napowietrzamy, mieszając ręką przez 3-4 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
 

Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej.
 

Smażymy na rozgrzanym smalcu na średnim ogniu.
 

Podajemy z ulubionymi dodatkami.



2 komentarze: