Pyszne i soczyste kotlety mielone? Nic prostszego! Łapcie przepis
Arek Gie
Składniki:
1 kg mielonej łopatki wieprzowej
200 g kwaśnego jabłka
1 bułka poznańska
1 litr mleka
1 łyżka musztardy sarepskiej
6-7 łyżek bułki tartej
200 g smalcu wieprzowego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jabłko obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach, dodajemy do mięsa.
Bułkę namaczamy w mleku, dobrze odciskamy, razem z musztardą wrzucamy do mięsa.
Masę dokładnie napowietrzamy, mieszając ręką przez 3-4 minuty, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej.
Smażymy na rozgrzanym smalcu na średnim ogniu.
Podajemy z ulubionymi dodatkami.
A z jabłkiem to nie próbowałam... cieeekawe :-)
OdpowiedzUsuńMiodzio 🤌
Usuń