Wolnowarowych eksperymentów ciąg dalszy. Tym razem chęć przyszła na gołąbki z młodej kapusty, Tadam! oto są. Teraz oczkuję tylko rachunku za prąd :P W zasadzie powinno być taniej, przynajmniej tak napisał producent...okaże się za miesiąc :P Ale gołąbki jak najbardziej polecam
Arek Gie
Składniki:
1 młoda kapusta
400 g ryżu
1 kg mielonej karkówki
1 pęczek koperku
500 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy, myjemy i odkładamy.
Następnie wycinamy głąb i lekko sparzamy we wrzątku. Liście zdejmujemy, studzimy i usuwamy zgrubiałą część.
Ryż gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy i studzimy.
Koperek siekamy.
Mięso mieszamy z ryżem i koperkiem. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem.
Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki.
Wolnowar wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i gotujemy 2 godziny w trybie Low.
Opcjonalnie możemy zapiekać w brytfance przez 40-50 minut w temperaturze 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz