sobota, 8 czerwca 2024

Gołąbki z młodej kapusty

 Wolnowarowych eksperymentów ciąg dalszy. Tym razem chęć przyszła na gołąbki z młodej kapusty, Tadam! oto są. Teraz oczkuję tylko rachunku za prąd :P W zasadzie powinno być taniej, przynajmniej tak napisał producent...okaże się za miesiąc :P Ale gołąbki jak najbardziej polecam
Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

1 młoda kapusta
400 g ryżu
1 kg mielonej karkówki
1 pęczek koperku
500 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

 

Z kapusty usuwamy uszkodzone liście. Nie wyrzucamy, myjemy i odkładamy.

Następnie wycinamy głąb i lekko sparzamy we wrzątku. Liście zdejmujemy, studzimy i usuwamy zgrubiałą część.

Ryż gotujemy ok. 10 min. Odcedzamy i studzimy.

Koperek siekamy.

Mięso mieszamy z ryżem i koperkiem. Masę doprawiamy solą oraz pieprzem.

Na każdy liść układamy farsz. Zawijamy gołąbki.

Wolnowar wyściełamy uszkodzonymi liśćmi, na nich układamy gołąbki i zalewamy bulionem. Całość zakrywamy uszkodzonymi liśćmi i gotujemy 2 godziny w trybie Low.
Opcjonalnie możemy zapiekać w brytfance przez 40-50 minut w temperaturze 180°C.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz