niedziela, 16 czerwca 2024

Ciasto jogurtowe z agrestem i kruszonką

Ciasto typu PSP- Proste Szybkie Pyszne. Właściwie to miało być z truskawkami, jednak ceny skutecznie odstraszyły (18-20 zł za kg-dzień wcześniej były po 10), więc padło na agrest. Przepis sobie zanotujcie i róbcie z dowolnymi owocami sezonowymi.
Arek Gie









Składniki:
 

 

 

 

2 szklanki mąki pszennej tortowej (szklanka 250 ml)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka drobnego cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
50 ml oleju
1 szklanka jogurtu naturalnego
350 g agrestu
 

Kruszonka:
100 g mąki pszennej tortowej
100 g masła
50 g cukru pudru

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Wszystkie składniki należy wyjąć wcześniej.
 

Kruszonka:
 

Mąkę rozcieramy z posiekanym masłem i cukrem pudrem. Zwilżoną dłonią łączymy składniki, formując kulkę. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika.
 

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, mieszamy.
 

Jajka ubijamy z cukrami na puszystą masę. Dodajemy jogurt, olej i partiami wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na wolnych obrotach do połączenia wszystkich składników.
 

Tortownicę (20 cm) wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy ciasto, układamy agrest. Całość posypujemy uprzednio przygotowaną kruszonką. Możemy zrobić to na dwa sposoby: rozcierając w rękach lub zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
 

Pieczemy w 180°C przez 45-50 minut (góra-dół). Po upieczeniu wyjmujemy z piekarnika,  studzimy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz