niedziela, 23 czerwca 2024

Schab w sosie

 Obiad w pół godziny? Włala! Ziemniaki w tym czasie też się ugotują ;) Nie dziękujcie, nie ma za co. Smacznego
Arek Gie







Składniki:
 

 

 

 

2 plastry schabu (po 200 g)
100 g smalcu
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
2 ząbki czosnku
350 ml mleka
sól, pieprz


 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

 

Mięso przyprawiamy solą i pieprzem. Obsmażamy z obu stron na rozgrzanym smalcu.
 

W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, wsypujemy mąkę, podsmażamy. Cienkim strumieniem wlewamy mleko. Energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Do sosu wkładamy mięso, gotujemy na wolnym ogniu przez 10 minut. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 

Podajemy z ziemniakami z wody i surówką. Dla mających więcej czasu mogą być kopytka ;)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz