Po cenach truskawek widać, że sezon na nie powoli się kończy. Warto więc, póki jeszcze można skorzystać ze świeżych owoców, popełnić te kulinarne mistrzostwo na jakąś kolację. Sos odwala tu całą robotę. Idealnie komponuje się ze składnikami sałatki. Jeśli nie macie oliwek kalamata, to najlepszym wyborem będą czarne. Zachęcam do wypróbowania przepisu.
Arek Gie
Składniki:
100 g rukoli
150 g pomidorków koktajlowych
100 g sera błękitnego lazur
200 g truskawek
150 g tuńczyka z puszki
100 g oliwek kalamata
100 ml oliwy
1 łyżka miodu lipowego
1 łyżka sosu chrzanowo-musztardowego
50 ml octu ryżowego
Przygotowanie:
Na talerze wykładamy rukolę, pokrojone pomidorki, ser, truskawki i oliwki. Układamy tuńczyka.
Przygotowujemy sos:
Oliwę mieszamy z miodem, sosem chrzanowo-musztardowym i octem ryżowym. Wszystkie składniki muszą się dokładnie połączyć.
Sałatkę polewamy sosem tuż przed jej podaniem.
Tyle pyszności w jednej sałatce! I kolorki dla ucieszenia oka :-)
OdpowiedzUsuń