poniedziałek, 12 lutego 2024

Zupa ogórkowa na żeberkach

 Zdecydowanie stwierdzić mogę, że ogórkowa jest moją drugą, zaraz po pomidorowej, ulubioną zupą. Wersja na żeberkach jest best ever! Oczywiście mięsiwo zostanie wykorzystane do kolejnego dania, które zapodam jutro. Zupkę polecam
Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

1 kg żeberek wieprzowych
2 małe marchewki
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
4 ząbki czosnku
350 g ziemniaków
4 ogórki kiszone
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka mąki
2 łyżki posiekanego koperku
3 liście laurowe
4 szt ziela angielskiego
10 ziaren pieprzu
sól, pieprz
 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Mięso myjemy, zalewamy zimną wodą (2-2,5 litra). Dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty i płaską łyżeczkę soli. Gotujemy bez przykrycia przez 1-1,5.
 

Mięso wyjmujemy (przyda się do kolejnego dania), usuwamy szumowiny.
 

Warzywa obieramy, marchew dodatkowo ścieramy na tarce do jarzyn, ziemniaki kroimy w kostkę. 

Wrzucamy do mięsnego wywaru, gotujemy do miękkości.
 

Gdy warzywa będą już miękkie, dodajemy starte na dużych oczkach ogórki oraz rozgniecione ząbki czosnku. Gotujemy jeszcze 30 minut.
 

Śmietanę łączymy z mąka i odrobiną wywaru z zupy. Wlewamy do całości, rozprowadzamy w zupie.
 

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Gdyby zupa była mało wyrazista dolewamy odrobinę kwasu z ogórków.
 

Podajemy z posiekanym koperkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz