Taki boczek, to jest pączek nad pączki w tłusty czwartek. Takie rarytasy misie lubią naj! Taki mięciusi, pachnący, taki w sam raz do miziania językiem :P Serio, ja to napisałem?!? xD Ludziska piszę do was ja, Arek Gie! Wbijajcie do sklepu, kupujcie i róbcie. Ostatnio w sklepie na N był po 12 zeta, więc szkoda nie skorzystać z promocji. Wyszła sama rozkosz! Raciczki lizać xD
Składniki:
1,5 kg surowego boczku
2 litry zimnej wody
2 płaskie łyżki soli
1 łyżka pieprzu ziarnistego
5 sztuk ziela angielskiego
5 liści laurowych
1 główka czosnku
1 łyżeczka przyprawy do mięs
Przygotowanie:
Mięso myjemy, nakłuwamy. Przekładamy do garnka wypełnionego wodą.
Wsypujemy sól, pieprz, ziele, liście i wrzucamy przekrojony na pół, czosnek. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień.
Gotujemy 90 minut, wyjmujemy i oprószamy przyprawą. Zapiekamy kwadrans w 200°C
Boczek gotowy na kanapki.
Przekonałeś mnie😉 robię 👍
OdpowiedzUsuń