Pamiętacie żeberka na których gotowałem zupę ogórkową? Mięso przydało mi się do kolejnego dania. W połączeniu z kulkami ziemniaczanymi wyszło aromatyczne i syte danie. Do tego kiszony ogórek, nawet nie ma co dyskutować. Tak na marginesie...kulki z ziemniaków można wrzucić od razu do sosu i wymerdać jakąś łychą. Polecam
Arek Gie
Składniki:
800 g ugotowanego mięsa z żeberek (bez kości)
1 łyżka smalcu
1 litr bulionu grzybowego
1 główka czosnku
1 cebula
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżka mąki
100 ml zimnej wody
sól, pieprz
Kulki ziemniaczane:
800 g ugotowanych ziemniaków
200-250 g mąki ziemniaczanej
4 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
Mięso kroimy na mniejsze kawałki.
Na rozgrzanym tłuszczu szklimy posiekaną cebulę, dodajemy mięso i przeciśnięty przez praskę, czosnek. Smażymy kilka minut, cały czas mieszając, do momentu aż poczujemy cudowny aromat czosnku.
Zalewamy gorącym bulionem. Dusimy pod przykryciem 90-120 minut, na wolnym ogniu.
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, wlewamy do żeberek. Mieszając, zagotowujemy. Do smaku doprawiamy solą i pierzem.
W czasie duszenia mięsa, przygotowujemy kluski.
Ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę do mielenia mięsa.
Dokładnie wyrabiamy z mąką i posiekanym koperkiem. Formujemy kulki o średnicy 2-3 cm.
Gotujemy w osolonym wrzątku przez 4-5 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podajemy z przepysznym sosem żeberkowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz