Z tym obiadem to był zwykły spontan. Z poprzedniego obiadu został nam sos grzybowy. Kiełbasa była, bo czasami w łapę i do buzi pcham :P (bez żadnych podtekstów :P) Ziemniaki, choć końcówka, też zawsze są...tylko grzybów brakowało, więc po drodze z pracy zajechałem do sklepu. Wiecie ile takie boczniaki kosztują?!? Ponad stówkę! Miały być tylko grzyby, a wyszło jak zawsze :P No panie, normalnie same promocje w tym sklepie były. Danie szybko się robi, dobrze smakuje, godne polecenia
Arek Gie
Składniki:
1 kg cienkiej kiełbasy podwawelskiej
100 g smalcu wieprzowego
600 g ziemniaków
250 g boczniaków
1 cebula
2 łyżki masła
3 ząbki czosnku
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
800 ml bulionu grzybowego
1 łyżka śmietany 18%
1 łyżka mąki
Przygotowanie:
Kiełbasę dzielimy na 10 cm kawałki, nacinamy i lekko obsmażamy na rozgrzanym smalcu. Przekładamy do naczynia żaroodpornego.
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, obgotowujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i przekładamy do kiełbas.
Grzyby kroimy w paski. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy grzyby i dusimy pod przykryciem przez kilka minut, pod koniec dodając posiekany czosnek i posiekaną natkę.
Bulion rozrabiamy z mąką i śmietaną. Dodajemy grzyby i wylewamy na ziemniaki i kiełbasy.
Wszystko zapiekamy przez 20-25 minut w temperaturze 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz