czwartek, 22 lutego 2024

Schab z pieczarkami i sosem grzybowym

 Znudziły wam się "zwykłe" schabowe w niedzielne popołudnie? Nadchodzę z ratunkiem na pyszną alternatywę. Wybitne połączenie pieczarek i mięsa, do tego sos z bulionu leśnych grzybów. No mówię wam, doczepić się nie ma czego. No chyba, że mało było, to zrozumiem...ale je się po to by się delektować. Jak wam sosu zostanie, czekajcie na kolejny wpis ;)
Arek Gie







Składniki:
 

 

 

 

2 kotlety schabowe po 200-250 g
100 g smalcu wieprzowego
400 g pieczarek
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
sól, pieprz
 

Sos:
900 ml bulionu grzybowego
1 pełna łyżka mąki
1 łyżka śmietany 18%
50 ml zimnej wody
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Kotlety obsmażamy na rozgrzanym smalcu. Przekładamy na blaszkę do pieczenia, oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 10 minut w 250°C. Zawijamy w folię aluminiową. Odstawiamy by "doszły".
 

W czasie smażenia i pieczenia przygotowujemy sos i grzyby.
 

Bulion zagotowujemy, zagęszczamy mąką wymieszaną ze śmietaną i zimną  wodą. Dokładnie rozprowadzamy w bulionie, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy posiekaną natkę pietruszki.
 

Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Grzyby i cebulę dusimy na rozgrzanym maśle, pod koniec dodajemy posiekany czosnek. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 

Kotlety podajemy polane sosem z ułożonymi na wierzchu grzybami. Do tego polecam ziemniaki z wody.



2 komentarze: