Jest luty, a już mogę napisać, że Sezon na szparagi uznaję za otwarty! Szczerze, to ceną wiele nie odbiegają od tych w sezonie. Różnica to 5 zł, a nie wiadomo po ile będą, bo porównuję do ceny z zeszłego roku. Właśnie takie kolacje to ja bardzo lubię. Nie za dużo, a smacznie i zdrowo.
Arek Gie
Składniki:
300 g karkówki wołowej
250 g zielonych szparagów
2 jajka ugotowane na miękko
200 g zielonego ogórka
150 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
1 łyżka majonezu
1 łyżka koperku
100 g masła
1 łyżka musztardy dijon
oliwa
sól, pieprz
Przygotowanie:
Na blaszce do pieczenia układamy szparagi (końce obłamując). Smarujemy oliwą, oprószamy solą i pieprzem.
Mięso mielimy, wyrabiamy z musztardą, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, układamy na blaszce do pieczenia. Na wierzch każdego kładziemy po 50 g masła.
Szparagi i burgery pieczemy 15 minut w 200°C.
Ogórek obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z wody. Mieszamy z jogurtem, majonezem, przeciśniętym przez praskę, czosnkiem i świeżym koperkiem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Burgery podajemy ze szparagami, jajkiem na miękko i sosem tzatziki.
Przepis na jajko na miękko:
Do zimnej wody wkładamy jajka (kurze-bez podtekstów), gotujemy pod przykryciem. Od momentu zawrzenia wody odmierzamy czas-około 2 minut, w zależności od wielkości jajka. Szybko schładzamy w zimnej wodzie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz