wtorek, 20 lutego 2024

Zupa koperkowa z pulpecikami i ryżem

 Delikatna i aromatyczna zupa koperkowa powstała całkiem przypadkowo. Aaaa! włoszczyznę trzeba było zużyć :P Serio, tak właśnie było. Potrzeba nagła była na coś ciepłego i rozgrzewającego, padło na taki lekki "rosołek". Prosta, łatwa i szybka strawa pomoże wam odzyskać siły...no może nie aż tak, ale fajnie rozgrzewa. Przeziębienie poszło precz! A kysz! Więcej się do mnie nie zbliżaj!  :P Polecam
Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

1 pęczek włoszczyzny
4 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
10 ziaren czarnego pieprzu
4 łyżki ryżu
250 g mięsa mielonego z piersi indyka
1 pęczek koperku
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Włoszczyznę obieramy (jedną marchewkę zostawiamy), zalewamy zimną wodą (1,5 litra), dodajemy liście laurowe, pieprz i ziele angielskie. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli, zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Gotujemy pod przykryciem przez 40 minut. Warzywa wyjmujemy, wsypujemy ryż i startą na dużych oczkach, marchewkę. Gotujemy przez kwadrans.
 

Mięso mielone do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy 2 cm kulki, dodajemy do zupy. Gotujemy przez kolejny kwadrans.
 

Na koniec dodajemy posiekany koperek.
 

Całość do smaku doprawiamy solą i pierzem.



2 komentarze:

  1. Spoko, lekka i aromatyczna. Ja bym jeszcze dowaliła czosnku na to przeziębienie :-D

    OdpowiedzUsuń