Ostatnio coś mnie ogromnie wzięło na ser pleśniowy. Idąc za ciosem zachciewajek, postanowiłem zrobić makaron, uznając że to będzie cudowne połączenie. I tak też się okazało. Nie sposób opisać euforii kubków smakowych, to po prostu trzeba spróbować.
Arek Gie
Składniki:
250 g makaronu gnocchi
1 łyżka masła
300 g pieczarek
3 ząbki czosnku
100 g niebieskiego sera lazur
100 ml śmietanki 12 %
200 g filetów z kurczaka
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu znajdującego się na opakowaniu.
Na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone w plasterki pieczarki. Chwilę smażymy, dodajemy pokrojone w kostkę filety z kurczaka i rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy 10 minut.
Następnie dodajemy pokruszony ser i śmietankę, mieszamy dopóki cały się nie rozpuści. Wrzucamy makaron, dokładnie łączymy ze wszystkimi składnikami. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Wypas! My z kolei obżeramy się serem dojrzewającym ze Słowenii - też bomba smaku :-D
OdpowiedzUsuńZazdroszczę
Usuń