Kolejny "pączek" w mojej kolekcji. Tym razem w wersji azjatyckiej, bardzo prostej i nie wymagającej wielu przypraw i sosów. Obawiam się jednego...że szybko się "rozejdze"...zanim zrobiłem zdjęcie, to trochę "poszło". Bo to krzywo mi się ukroiło, to za grubo, to za cienko, to spróbować trzeba i takie tam różne :P Dla mnie petarda kulinarna
Arek Gie
Składniki:
1,5 kg boczku wieprzowego (cienkiego)
100 ml ciemnego sosu sojowego
5 łyżek maggi
50 g pasty wasabi
Przygotowanie:
Mięso myjemy, nakłuwamy, przekładamy do rękawa pieczeniowego (bo tak wygodniej marynować). Wlewamy sos i maggi. Dokładnie obtaczamy mięso i przekładamy do lodówki na 24 godziny.
Mięso wyjmujemy z rękawa, smarujemy po wierzchu wasabi i zawijamy w roladę, związując ją nicią wędliniarską, dość ciasno.
Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy pod przykryciem 60 minut w temperaturze 180°C, a następnie 20 minut bez przykrycia, w tej samej temperaturze.
Studzimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz