sobota, 17 lutego 2024

Gruszkowy filet z sosem serowym

 Gruszka i ser pleśniowy idealnie ze sobą współgrają, tak jak Żwirek i Muchomorek. Jak Hanka i kartony xD Nie ma zmiłuj, musi grać i już. Do tego gruszkowy filet z kurczaka i świetnie podkreślający smak sera, zielony pieprz. Czasami w język ostro kopnie, ale to jest  właśnie fajne. Za to go uwielbiam. Jedno z tych dań, które smakują dobrze i na ciepło, i na zimno. Gorąco polecam
Arek Gie







Składniki:
 

 

 

 

500 g filetów z kurczaka
1 litr nektaru gruszkowego
2 duże gruszki
200 g niebieskiego sera lazur
100 ml śmietanki 30%
100 g roszponki
2 łyżeczki marynowanego zielonego pieprzu
1 mała czerwona cebula
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Mięso oczyszczamy z błon, nakłuwamy i zalewamy nektarem gruszkowym. Marynujemy 24 godziny. Oprószamy solą i pieprzem. Pieczemy 40 minut w 180°C (czas pieczenia zależy od grubości filetów). Kroimy na kawałki.
 

Gruszki kroimy wzdłuż na połowę, pieczemy 40 minut w 180°C. Studzimy, obieramy i kroimy na kawałki.
 

Ser roztapiamy w śmietance.
 

Cebulę kroimy w cienkie piórka.
 

Na talerzach układamy roszponkę, cebulę, gruszki, filet i zielony pieprz. Podajemy z sosem serowym.






2 komentarze: