piątek, 2 lutego 2024

Pappardelle w aksamitnym sosie

 Może specjalnie jakoś tam nie wygląda. Jednak zapewniam, smakuje obłędnie. Dosłownie 20 minut i macie pyszne i syte danie. Nie trzeba wydziwiać, stać przy garach, pilnować, doglądać, mieszać i 'buk' wie co jeszcze. Składniki dostępne w każdym sklepie, więc do dzieła. Oliwę możecie "zaoszczędzić" z przygotowywania np sałatki z tuńczykiem. Ja to takie rarytasy chomikuję w słoiczkach i dodaję do dań.
Makaron gorąco polecam
Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

250 g makaronu pappardelle
4 łyżki parmezanu
3 żółtka jaj
2 łyżki natki pietruszki
5 łyżek oliwy z tuńczyka
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu (50 ml wody z gotowania makaronu zostawiamy). Odcedzamy.
 

W garnku mieszamy żółtka jaj, parmezan, natkę i oliwę. Wrzucamy gorący makaron, dolewamy wodę, energicznie mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 

Podajemy od razu po przygotowaniu.




2 komentarze:

  1. No makaron wygląda zacnie. Fajnie byłoby się dowiedzieć, z jakiej firmy te wstążki, bo te co ostatnio kupiłam były ze dwa razy grubsze.

    OdpowiedzUsuń