niedziela, 25 lutego 2024

Pałki z kurczaka marynowane w kefirze

 W zasadzie to danie jest na szybko. Komplikacji zbyt wielu nie ma. Wystarczy kefir lub ayran-którego nie mogłem dostać w sklepie obok, a śpieszyło mi się, bo ten tydzień był strasznie wymagający w pracy. Na szczęście drogę wyremontowali. Tak, już można prawie normalnie przejechać przez Częstochowę. Dzięki temu nie jadę godzinę z pracy, tylko 15 minut. Wracając do przepisu. Danie fajne, smaczne i lekkie.
Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

1 kg pałek z kurczaka
500 ml kefiru naturalnego
2 łyżki przyprawy do kurczaka
200 g ryżu
3 jajka
3 łyżki masła
4 łyżki natki pietruszki
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Mięso zalewamy kefirem na 24 godziny. Od czasu do czasu można przemieszać, choć to niekonieczne.
Kurczaka wyjmujemy z marynaty, lekko oprószamy przyprawą, układamy na blaszce do pieczenia. 

Przekładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C, pieczemy 35 minut.
 

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Odcedzamy.
 

Na łyżce masła smażymy jajka.
 

Na pozostałym maśle smażymy ryż, dodajemy jajka, dokładnie ze sobą łączymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy z natką.
 

Ryż wykładamy na talerze, na nim układamy upieczone mięso.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz