U mnie właśnie tak wygląda bigos :P Więcej mięsiwa niż samej kapusty. Za to rzec trzeba, że jest wyborny i właśnie taki, jaki lubię. Boczniaki są wspaniałym uzupełnieniem, aczkolwiek pieczarki też spokojnie się nadadzą. Proste dnie, bez wielu składników, zadowoli wasze podniebienia.
Arek Gie
Składniki:
500 g żeberek wieprzowych
500 g łopatki wieprzowej
1 kg kiszonej kapusty
250 g boczniaków
1 duża cebula
1 łyżka smalcu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka czubrycy
4 liście laurowe
5 szt ziela angielskiego
sol, pieprz
Przygotowanie:
Mięso z żeberek oddzielamy od kości, kroimy w kostkę. Do tego najlepiej nadadzą się żeberka pieczeniowe. Kości mrozimy, przydadzą się na zupę.
Łopatkę kroimy w kostkę.
Mięsa dusimy pod przykryciem na rozgrzanym smalcu.
Boczniaki kroimy w paski, cebulę siekamy. Dodajemy do mięs, mieszamy.
Kapustę odciskamy, nie płuczemy, kroimy, wrzucamy do garnka. Dodajemy również liście laurowe, ziele angielskie i czubrycę. Lekko podlewamy wodą (100-150 ml), żeby nam się nie przypaliło. Dusimy pod przykryciem, często mieszając, przez około 1 godzinę.
Wrzucamy koncentrat pomidorowy, dokładnie rozprowadzając go ze wszystkimi składnikami. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez kwadrans.
Podajemy ze świeżym pieczywem.
Myślę, że nawet Obelix by odpadł od tego kociołka :-D
OdpowiedzUsuń😂😂😂😂
Usuń