poniedziałek, 26 lutego 2024

Ale bigos!

 U mnie właśnie tak wygląda bigos :P Więcej mięsiwa niż samej kapusty. Za to rzec trzeba, że jest wyborny i właśnie taki, jaki lubię. Boczniaki są wspaniałym uzupełnieniem, aczkolwiek pieczarki też spokojnie się nadadzą. Proste dnie, bez wielu składników, zadowoli wasze podniebienia.
Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

500 g żeberek wieprzowych
500 g łopatki wieprzowej
1 kg kiszonej kapusty
250 g boczniaków
1 duża cebula
1 łyżka smalcu
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżka czubrycy
4 liście laurowe
5 szt ziela angielskiego
sol, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Mięso z żeberek oddzielamy od kości, kroimy w kostkę. Do tego najlepiej nadadzą się żeberka pieczeniowe. Kości mrozimy, przydadzą się na zupę.
 

Łopatkę kroimy w kostkę.
 

Mięsa dusimy pod przykryciem na rozgrzanym smalcu.
 

Boczniaki kroimy w paski, cebulę siekamy. Dodajemy do mięs, mieszamy.
 

Kapustę odciskamy, nie płuczemy, kroimy, wrzucamy do garnka.  Dodajemy również liście laurowe, ziele angielskie i czubrycę. Lekko podlewamy wodą (100-150 ml), żeby nam się nie przypaliło. Dusimy pod przykryciem, często mieszając, przez około 1 godzinę.
 

Wrzucamy koncentrat pomidorowy, dokładnie rozprowadzając go ze wszystkimi składnikami. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy jeszcze przez kwadrans. 

Podajemy ze świeżym pieczywem.



2 komentarze: