sobota, 13 stycznia 2024

Pieczarki nadziewane kaszą i mięsem

 Coś na fajną kolację bez zbędnego stania przy garach. Portobello idealnie nadają się do faszerowania. Po upieczeniu są bardziej jędrne niż zwykłe pieczarki. Gorąco polecam z rożnymi nadzieniami
Arek Gie







Składniki:
 

 

 

 

4 duże pieczarki portobello
100 g ugotowanej kaszy bulgur
150 g mielonego mięsa wieprzowego
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 pomidory suszone w oleju
4 plastry sera żółtego (opcjonalnie 100 g tartego sera żółtego) 


 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Pieczarki oczyszczamy.
 

Kaszę mieszamy z mięsem, natką pietruszki i pokrojonymi w paski, suszonymi pomidorami. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 

Przygotowanym farszem wypełniamy i układamy w naczyniu żaroodpornym, przykrywamy. 

Pieczemy 40-45 min (w zależności od wielkości pieczarek) w temperaturze 180°C.
 

10 minut przed końcem pieczenia układamy na wierzch pieczarek, żółty ser. Zapiekamy bez przykrycia.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz