niedziela, 14 stycznia 2024

Bigos

 Kolejna propozycja z cyklu dań tradycyjnych. I tutaj zawsze pojawiają się zgrzyty. Że to nie tak, że kapusta słodka, że mieszana, że kiszona...co dom, to inny zwyczaj i obyczaj. Bo w zasadzie podstawą tego polskiego rarytasu jest kapusta. To z jakiego rodzaju kapusty zrobicie, to jest wasza inwencja twórcza. Dokładnie tak samo jest z mięsem i kiełbasą. Czy dodać koncentrat, czy też nie. Róbcie tak, jak lubicie! To pod spodem, to moja propozycja i smak wyniesiony z babcinego domu.
Arek Gie









Składniki:
 

 

 

 

1,5 kg kiszonej kapusty
500 g surowego boczku
500 g łopatki wieprzowej
500 g szynki wieprzowej
400 g kiełbasy podwawelskiej
100 g pieczonego boczku
2 duże cebule
2 łyżki smalcu z kaczki
30 g suszonych grzybów
1 łyżeczka pieprzu ziarnistego
5 ziaren ziela angielskiego
5 liści laurowych
1 łyżka mielonego kminku
2-3 suszone śliwki
150 g koncentratu pomidorowego
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Grzyby moczymy w wodzie (500 ml), wyjmujemy, płuczemy i kroimy w paski.
 

Kapustę odciskamy z soku, płuczemy i gotujemy w wodzie (przefiltrowanej) z moczenia grzybów, dodając grzyby, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz ziarnisty, kminek i suszone śliwki. Gotujemy przez około dwie godziny na wolnym ogniu. 

W tym czasie często mieszamy i w razie potrzeby uzupełniamy płyn, dodając wodę.
 

Na tłuszczu szklimy pokrojoną w piórka cebulę, dodajemy pokrojone mięsa i kiełbasę, solimy (1 płaska łyżeczka), dusimy pod przykryciem przez 45 minut.
 

Mięso łączymy z kapustą i gotujemy przez 120 minut, często mieszając i uzupełniając płyn.
 

Piętnaście minut przed końcem dodajemy koncentrat pomidorowy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz