wtorek, 9 stycznia 2024

Dżem cytrynowy

 Jakiś czas temu kupiłem w jednej z sieci sklepów spożywczych, tak na A, dżem cytrynowy. Bardzo mi przypadł do gustu słodko-kwaśny smak. Niestety, wszystko co dobre szybko się kończy. Nastał ogromny smutek. Ale, ale...pewnego dnia był mega "promołszyn" na cytryny.  Za jedno opakowanie płaciło się, drugie było za darmo. Akurat potrzebowałem cytrynę, więc myślę sobie...no jak tu nie wziąć, skoro za free jest. No to wziąłem. W domu...a co ja z taką ilością czynił będę?!? No jak to co? Dżemik! Nie chciałem go od razu potraktować cukrem, więc pomyślałem o miodzie. A zagęstnik...jaki zagęstnik? Raczej w grudniu żadnych żelfixów nie uświadczysz...no to AGAR! bo u mnie prędzej to, niż żelatynę...więc dżem powstał, od razu owinąłem go naleśniczkami. "Miodzio"! Polecam Arek Gie











Składniki:
 

 

 

 

1 kg cytryn
150 ml wody
4 łyżki miodu
1,5 łyżki agaru

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Cytryny sparzamy, studzimy.
 

Skórkę (tylko żółtą część) ścieramy na drobnej tarce, przekładamy do rondla, dolewamy wodę.
 

Cytryny kroimy na pół i wyciskamy sok, który przelewamy do garnka. Podgrzewamy, dodajemy miód. 

Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.
 

Dodajemy agar, mieszamy i gotujemy około 5-6 minut.
 

Dżem (gorący) przelewamy do słoiczków, zakręcamy i układamy na czystej szmatce do góry dnem. Po 10 minutach układamy słoiki nakrętką do góry i studzimy.
 

Przechowujemy w chłodnym miejscu.



2 komentarze: