Idealna propozycja na szybką kolację we dwoje. Delikatny, słodkawy smak mięsa z jesienną brukselką, która nie zawsze wszystkim musi przypasować. Jednak w tej wersji goryczka jest przełamana aromatycznymi sosami z dodatkiem cukru kokosowego. Gorąco polecam amatorom orientalnych smaków, Arek Gie
Składniki:
2 filety z kurczaka (po 200 g)
200 g brukselki
200 g pieczarek
6 łyżek sosu mirin
2 łyżki oleju sezamowego
2 łyżki sosu sojowego
2 łyżki sosu ostrygowego
1 łyżka sosu rybnego
1 łyżeczka cukru kokosowego
1 łyżka mąki z tapioki (opcjonalnie skrobia ziemniaczana)
150 ml zimnej wody
olej do smażenia
Przygotowanie:
Filety z kurczaka oczyszczamy, mieszamy z sosem mirin, odstawiamy na godzinę.
Brukselki oczyszczamy z wierzchnich, zwiędłych listków. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki.
Kapustki sparzamy we wrzątku z dodatkiem cukru. Łyżką cedzakową wyciągamy z wrzątku.
Olej sezamowy rozgrzewamy w woku, dodajemy brukselki,pieczarki, smażymy intensywnie mieszając, dodając sosy i cukier. Po 5 minutach wlewamy mąkę wymieszaną w wodzie. Dokładnie łączymy ze składnikami w woku.
Filety wyjmujemy i smażymy na rozgrzanym oleju.
Podajemy od razu po przygotowaniu.
Na to danie nie trzeba mnie namawiać. Brukselkę lubię od dziecięcych lat.
OdpowiedzUsuńJa tak samo. Z zupy jarzynowej zawsze po kryjomu ja wybierałem 🤭😂
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję 😉
UsuńA ja bym brukselkę odpuściła bo ja w dziedzinie ją odkładałam żeby nie jeść 😂 chociaż od 100 lat jej nie jadłam to może smaki mi się zmieniły 🤔
OdpowiedzUsuńCzasami smaki się zmieniają 😉
UsuńNie odpuszczaj, wbijaj do Arkadiusza Gie, on ci poda takie cudeńko (bo ma Orient :-D) i pokochasz brukselkę!
Usuń