niedziela, 10 grudnia 2023

Zielona sałatka z łososiem

 Jeśli chodzi o zieleninę, a dokładniej pisząc o mixy sałat, to prym wiedzie mieszanka z radicchio. Czerwona cykoria idealnie komponuje się z pozostałymi składnikami, a jej goryczkowy smak łagodzi dressing na bazie miodu. To jedna z moich ulubionych sałatek, przygotowywanych na szybko.
Polecam Arek Gie








Składniki:
 

 

 

 

1 opakowanie mixu sałat
200 g ugotowanej fasolki szparagowej
10 pomidorków koktajlowych
1 awokado hass
250 g wędzonego na zimno łososia
1 łyżka posiekanego koperku
100 ml oliwy
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka musztardy dijon
1 łyżka miodu lipowego
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Na talerzu układamy połowę mixu sałat, 100 g pokrojonej na 1-2 cm kawałki fasolki szparagowej, 5 przekrojonych na pół pomidorków koktajlowych, 1/2 pokrojone na plasterki awokado, 125 g pokrojonego łososia.
Oliwę mieszamy z octem, musztardą, miodem i koperkiem, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Przygotowanym dressingiem polewamy sałatkę , tuż przed podaniem.




4 komentarze:

  1. Mega wypasionego jedzonko! Ale jest jedna rzecz, która mi teraz bardziej zachwyca....ten talerz! Cudo!! serdecznie pozdrawiam 🙂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję 😘 Talerz to porcelana z Sorau

      Usuń
  2. W Twojej sałatce jest wszystko co lubię. Mega apetyczna 💗

    OdpowiedzUsuń