Ależ gdzie tam sezon na ogórki się skończył!?! No gdzie, ja pytam :D Obecnie warzywa są na wyciągnięcie ręki, o każdej porze roku...Tak, wiem...ogórki latem są bardziej ogórkowe, pomidory, pomidorowe itd. Czasami warto zamiast takiej ogórkowej z kiszonych, zrobić ogórkową ze świeżych produktów. Dla mnie obie są mega dobre. Jakbym miał wybierać jedną z nich, to nie wiem, na którą bym się zdecydował. Jedna i druga, mają "swój charakterystyczny" smak. Obie muszą mieć "ten dzień" na podanie.
Gorąco polecam, Arek Gie
Składniki:
600 g ogórków gruntowych pokrojonych na plasterki
2 marchewki pokrojonych w talarki
2 ząbki czosnku
400 g ziemniaków pokrojonych w kostkę
1 łyżka masła
1,5 litra bulionu warzywnego
1 łyżka śmietany
2 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Przygotowanie:
W wysokim garnku, na rozgrzane masło wrzucamy pokrojone warzywa (uprzednio obrane ze skórki). Smażymy około 5 minut, cały czas mieszając, pod koniec dorzucamy rozgnieciony nożem, czosnek- smażymy przez kilka chwil, aż puści aromat.
Wlewamy gorący bulion warzywny. Gotujemy na wolnym ogniu do miękkości warzyw.
Śmietanę "rozrabiamy" (hartujemy) z chochlą zupy, wlewamy do całości. Podgrzewamy, nie zagotowujemy. Dodajemy posiekany koperek. Do smaku doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Też kiedyś robiłam podobną zupę na świeżych ogórkach, bardzo ciekawy pomysł to na zupę. Dobra zupka jest zawsze dobra 😉
OdpowiedzUsuń