Ło kryste panie! Tera to sam siebie zaskoczyłem i muszę się po głowie pogłaskać, bo takie to dobre. Nieźle to sobie wymyślił. No powiem, że opcji na dzisiejszą obiado-kolację było mnóstwo. Jednak ten oto bezmięsny kebab wygrał moje zmagania w łepetynie. Mówię Wam...nie dość, że jest pyszny, to jeszcze szybko się robi. Ta, wiem...szkoda, że nie samo, ale prawie. Do tego mega sos czosnkowy i żaden wampir do was się nie zbliży. Łapta produkty, które wklepię poniżej.
Ukłony, ukłony...Arek Gie
Składniki:
200 g kotletów sojowych
3 łyżki oleju sezamowego
1 litr bulionu warzywnego
10 g przyprawy kebab shoarma
1 pomidor
2 ogórki konserwowe
4 jajka
1 sałata
200 g jogurtu bałkańskiego
1 łyżka majonezu
1 łyżeczka suszonej bazylii
1 łyżeczka suszonego oregano
3 ząbki czosnku
8 naleśników tortilli
cukier
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kotlety sojowe moczymy przez kwadrans w gorącym bulionie warzywnym. Odcedzamy, studzimy i kroimy w centymetrowe paski.
Na rozgrzany olej wrzucamy pokrojone kotlety, dodajemy przyprawę i smażymy, dokładnie łącząc ze sobą produkty.
Z jajek robimy jajecznicę (najlepiej na maśle).
Pomidora i ogórki kroimy na plasterki.
Jogurt mieszamy z majonezem, przeciśniętym przez praskę, czosnkiem oraz z ziołami. Do smaku doprawiamy cukrem solą i pieprzem.
Płaty tortilli podgrzewamy na suchej patelni. Na każdy układamy sałatę, kotlety, jajecznicę, pomidora i ogórka. Polewamy sosem i zwijamy w rulon.
Mnie już sama fotka zachęca do jedzenia a po przeczytaniu składników zrobiłam się głodna. A jedzenie o 21 nie wskazane to sobie jeszcze popodziwiam to arcydzieło 🙂
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję 😘
Usuń