Zbiteń to rosyjski napój na bazie miodu znany od XII wieku. Tutaj możemy od razu zauważyć, że (o szok!) miód jest gotowany i to przez wiele minut. Dlaczego? Ponieważ świeży miód działa śluzotwórczo, a śluz jest idealnym środowiskiem namnażania bakterii chorobotwórczych. Po zagotowaniu miód traci owe właściwości, a uzyskuje energię osuszającą( źródło Hajduczek-Naturalnie). Kto już smakra, niech lata do sklepu po składniki! Właśnie wypiłem pierwszy kubek i od razu poczułem ulgę.
Polecam Arek Gie
Składniki:
200 g miodu
1 litr wrzątku
5 g liści laurowych
5 g kory cynamonu
5 g goździków
5 g świeżego imbir
Przygotowanie:
We wrzątku rozpuszczamy miód, przelewamy do rondla i gotujemy przez 20 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy przyprawy i gotujemy jeszcze 5 min.
Wywar przecedzamy, pijemy zaraz po przygotowaniu.
Arek, niesamowite informacje o tym miodzie. Do tej pory wiadomo było, że nie powinno się go gotować. Jest to jednak wyjątkowy produkt, który ma wiele właściwości pod różnymi postaciami.
OdpowiedzUsuńDo tej pory też tak myślałem. Dobrze, że trafiłem na ten napój.
UsuńŚwietny na zimne dni.
OdpowiedzUsuń