czwartek, 30 listopada 2023

Chleb bez mąki

 Na przepis natknąłem się u Miś w kuchni, czyli gotujemy z Marcinem.
Co mnie pchnęło do przetestowania przepisu?!? Po prostu byłem ciekawy, jak chleb bez mąki może smakować? I wiecie co? Nie żałuję! Jest pyszny i syty. Tak bardzo syty, że w zasadzie nie trzeba do tego żadnych dodatków. Do pracy pokusiłem się zrobić Pastę jajeczną...to był istny obłęd! Uczta dla kubków smakowych. Gorąco polecam Arek








Składniki:
 

 

 

 

500 g sera solankowego z czosnkiem
300 g płatków owsianych
120-150 g ziaren lub pestek (np. dyni, słonecznika, siemię lniane, czarnuszka, sezam itp.)
3 jajka
3/4 łyżeczki soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Wszystkie składniki przekładamy do dużej miski. Dokładnie ze sobą łączymy.
Z powstałej masy formujemy bochenek, który układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 40 minut w temperaturze 180°C z termoobiegiem (góra dół), następnie 20 min. bez termoobiegu.
Wyjmujemy na kratkę i studzimy.



4 komentarze: