poniedziałek, 20 listopada 2023

Placki ziemniaczane z pieczarkami

 Nic nie pobudza głowy do kreatywnego myślenia, jak promocje w supermarketach. Dajmy na ten przykład takie zwykłe pieczarki. Opakowanie kosztuje ileś tam, jednak biorąc dwa opakowania, płacisz jak za jedno...No jak tu nie wziąć, jak same pchają się do koszyka...a ty później robisz, krokiety z pieczarkami, sos pieczarkowy, żeberka z kapustą i pieczarkami, i w końcu placki ziemniaczane z pieczarkami...Tak!, to był tydzień prosto z pieczary :P Ale co tu dużo pisać, dobre są i już.

Arkadiusz Gie poleca serdecznie


 





Składniki:
 

 

 

 

700 g ziemniaków
2 jajka
1 duża cebula
250 g pieczarek
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 łyżka suszonego lubczyku
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:

 

 

 

 

Obrane ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Masę delikatnie odciskamy na sicie umieszczonym na naczyniu. Ziemniaki przekładamy do miski, dodajemy starte na dużych oczkach, pieczarki, wbijamy jajka, wsypujemy mąkę i lubczyk. Z naczynia, na którym odcedzaliśmy ziemniaki, wylewamy wodę, a skrobię, która osadziła się na dnie, dodajemy do ziemniaków wraz ze śmietaną. Całość dokładnie mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem. Placki smażymy na rumiano, na rozgrzanym oleju.




4 komentarze:

  1. Też często tak mam, że to właśnie promocja w sklepie kieruje moja kreatywnością w kuchni. Placki bardzo smakowite, takie bardziej męskie bo 13 latki na nie nie namówię bo ona placki ziemniaczane tylko z cukrem 🫣😂

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ostatnio też jadłem z cukrem i ze śmietaną 🤭 czysta profanacja 😂😂😂

      Usuń
  2. Wspaniały pomysł Arku. Przyznam się że zjadłam teraz smażone pieczarki na maśle, mniam.

    OdpowiedzUsuń