piątek, 10 listopada 2023

Krokiety z pieczarkami i serem

 Śmiem twierdzić (tak na lincz z nim), że krokiety z pieczarkami i serem żółtym są o niebo lepsze od klasycznych. Dobra, rzucajcie kamieniami, a ja nadal będę upierał się przy swoim. Dla mnie to takie mini zapiekanki owinięte naleśnikiem i chrupiącą panierką. Bierzesz w łapę i zajadasz. Oczywiście, najlepsze są na ciepło, kiedy to ser ciągnie się jak najlepsza poezja Wisławy Sz. Ok, trochę mnie poniosło, ale naprawdę są wyborne. Zachęcam do popełnienia takowych...jak zwykle polecam Arek Gie

 


 

 

 

 

 

Składniki:


 

 

 

4 jajka
szczypta soli
3 szklanki mleka 3,2%
3 szklanki wody gazowanej
4 szklanki mąki
 

Farsz:
 

 

 

 

1 kg pieczarek
500 g żółtego sera (np. gouda)
1 pęczek natki pietruszki
1 duża cebula
1 łyżka masła
sól, pieprz
 

Do panierowania:
 

 

 

 

3 jajka
100 ml mleka
300 g bułki tartej
olej do smażenia

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Jajka ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy wodę i mleko.
Mąkę przesiewamy, partiami dodajemy do jajek wymieszanych z mlekiem i wodą. Miksujemy na gładko. Smażymy na rumiano (około 1 chochelki na patelnię do smażenia naleśników).
Cebulę siekamy, szklimy na rozgrzanym maśle. Dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki. Smażymy do momentu kiedy odparujemy grzyby z wody. Studzimy.
Do pieczarek dodajemy starty na dużych oczkach ser i posiekaną natkę pietruszki. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiając do smaku solą i pieprzem.
Na każdy naleśnik kładziemy farsz ( 1 łyżka ), zawijamy i zanurzamy w rozkłóconym z mlekiem jajku, następnie obtaczamy bułką tartą.
Smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. 



3 komentarze:

  1. Każdy ma prawo do swoich smaków. Ja szmat czasu nie robiłam z tym farszem, bo mężu woli te klasyczne. Żeby było zabawne to robię krokiety tylko dla męża bo jakoś nie przepadam za nimi 😂

    OdpowiedzUsuń
  2. Ja wolę ze strrrasznie kwaśną kapustą, ale Hurma i Czereda stwierdziła, że najlepsiejsze są właśnie te z pieczarkami!

    OdpowiedzUsuń