W zasadzie to miał być makaron z boczkiem i serem. Niestety po powrocie z pracy nie byłem w stanie dokonać wyboru makaronu...za duży asortyment. Z kaszą było znacznie łatwiej, choć nie ukrywam, że też spory rozrzut był do dyspozycji. Danie proste, jednak nie prostackie. Smaki idealnie dobrane. Danie syte i co najważniejsze, szybkie w wykonaniu. Ową strawę polecam, Arek Gie
Składniki:
1 szklanka prażonej kaszy gryczanej
400 g boczku surowego wędzonego
200 g wędzonego białego sera solankowego
1 duża cebula
1 łyżka gęsiego smalcu
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku (około 12 minut). Odcedzamy.
W wysokiej patelni rozgrzewamy smalec, dodajemy pokrojony w paski boczek,smażymy do zrumienienia.
Wrzucamy posiekaną cebulę, smażymy do zeszklenia.
Dodajemy kaszę i pokruszony ser. Smażymy przez 5-7 minut, cały czas mieszając, aż wszystkie składniki się połączą, a ser zacznie się topić.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Już samo zdjęcie zachwyca. Danie wygląda apetycznie.
OdpowiedzUsuńDziękuję 😉
Usuń