niedziela, 21 maja 2023

Zupa krem wiosenne ostatki

 Zapewniam, idealny kremik na "pozbycie" się resztek warzyw. Nie przemawia przeze mnie tylko chęć zaoszczędzenia kilku groszy. No dobra, głównie...bo dlaczegóż wyrzucać coś, co nadaje się jeszcze do konsumpcji?!? Dlaczegóż!?! Szykujcie swoje końcówki i do dzieła! Ave ja :P błogosławionej niedzieli

 


 






Składniki:
 

 

 

 

1/2 małej główki młodej kapusty
obłamane końcówki z 500 g szparagów
200 g marchewki
200 g groszku cukrowego
4 młode ziemniaki
1 pęczek natki pietruszki
100 ml słodkiej śmietany
sól, pieprz

 

 

 

 

Przygotowanie:
 

 

 

 

Kapustę szatkujemy, końcówki szparagów kroimy na mniejsze kawałki, marchewkę i ziemniaki w kostkę.
Do rondla przekładamy warzywa, zalewamy zimną wodą (tak z 2 cm nad powierzchnię warzyw). Gotujemy na wolnym ogniu przez 40 minut od momentu zawrzenia. Wszystko blendujemy na gładko, przecieramy przez sito, dodajemy śmietanę, podgrzewamy (nie gotujemy). Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z posiekaną natką pietruszki i pieczywem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz